Taller d’elaboració de Cava a Avinyonet del Penedès

La nostra recepta reuneix tots els ingredients perquè tu amb les teves mans, puguis crear el teu propi cava. Et proposem una experiència com cap altre viscuda abans en un celler familiar. Elabora el cava que havies somiat amb la guia i acompanyament dels nostres enòlegs i professionals.

De primer, et proposem que oloris, tastis i vegis els nostres productes per poder triar el vi base que més t’agradi. No totes les vinyes de la Denominació d’Origen Cava tenen les mateixes característiques. El cupatge és com una història d’amor entre el raïm de Xarel·lo, Macabeu, Parellada amb el Chardonnay i el Pinot Blanc. Guiat per l’equip d’ArtCava podràs posar-te per un moment en la pell d’un enòleg.

Desgorja una ampolla de cava!

Vols saber com embotellem o vols ser tu qui participi activament en el desgorjat de les ampolles? El desgorjat continua sent unes de les moltes feines artesanes que encara es fan a mà dins del nostre celler. És un procediment que serveix per treure els llevats que una vegada reposats han quedat al coll de l’ampolla. El repte radica en no trencar el vidre, treure tota la part sòlida de sediments i perdre la mínima part de cava en el procés.

A la Sala d’elaboració

Fent ús dels materials de protecció obligatoris (pantalla i davantal) ens acostem a les ampolles disposades cap per avall i que per mitjà de fred tenen solidificats els llevats. Netegem les ampolles de cava submergint-les en un cubell d’aigua neta i ens acostem a la màquina llevataps. Cal col·locar la nostra ampolla en un angle de 45º i agafant-la fermament amb una mà, deixarem lliure l’altre per treure el tap metàl·lic. La pressió continguda internament dins de l’ampolla de cava permet que els sediments surtin expulsats a fora d’un sol cop i que el cava quedi net d’impureses.

Tapat i ben lligat

Seguidament passarem a la màquina que ens permet tancar l’ampolla definitivament amb un tap de suro. Al costat mateix, tenim la màquina que col·loca el tap corona i el morrió; la gàbia de filferro que impedeix que per la pressió del cava, surti disparat el tap de suro.

Les instruccions són clares: ampolla ben recta, baixar la gàbia, estrènyer fort i retorçar el filferro tres cops. No cal més ni menys voltes per deixar ben fixat el tap i permetre la seva manipulació posterior i una fàcil obertura. Tot just estem a mig procés en el nostre taller d’elaboració de cava, ja només queden els passos d’embelliment.

Hora de posar-se macos

Abans de continuar, sotmetrem a l’ampolla de cava a un bany d’escuma que deixarà el vidre ben net i sense taques de manipulació. Assecarem amb un drap l’ampolla i farem una inspecció visual del seu contingut. Amb l’ajuda d’una llum potent, aproparem l’ampolla i gràcies a la transparència del vidre podrem observar si han quedat sediments o el desgorjat s’ha fet com calia i estem al davant d’un cava clar i net.

Tot seguit introduirem la nostra ampolla en el forat d’una altre màquina que s’encarrega de col·locar les càpsules de paper. Encara que avui en dia aquesta part de l’ampolla és decorativa, a mitjans del segle XIX, servia per protegir el tap de suro de les mossegades dels ratolins. Una vegada col·locada la càpsula, en la mateixa màquina, però en un forat diferent, fiquem ben al fons l’ampolla per poder estrènyer la càpsula i així assegurar-nos que queda ben fixada al vidre, sense possibilitat de que es desprengui. Una vegada capsulada l’ampolla passem al etiquetatge.

Etiquetatge

El nostre recorregut arriba al seu punt final en el taller d’elaboració de cava en l’últim procés d’embelliment. Encara que és el darrer, és igual d’important que la resta de processos. Es tracta de l’etiquetatge i també ho farem nosaltres a mà. Senzill, però de gran importància, les diferents etiquetes es van col·locant al lloc corresponent. L’etiqueta rodona que es col·loca a la part superior de l’ampolla pot ser de 3 colors diferents: blanc, verd o negre. Aquests colors indiquen el temps que l’ampolla ha passat dins de la cava i que estableix el Consell Regulador del Cava (9, 15 o 30 mesos).

Les etiquetes del cava ens aporten molta informació com la marca, la Denominació d’Origen, el tipus de producte i les seves particularitats. En el nostre cas, a més a més, lluïm la imatge dels nostres tres socis: l’Ignasi Romeu (propietari i expert en administració i finances), l’Èric Enguita (l’enòleg i expert en màrqueting) i en Ramon Masip (l’expert en enoturisme).

No us oblideu, per últim de posar la contra etiqueta, on queda reflectida les varietats del raïm, la data de degollament, la nota de tast i consells sobre maridatges. Us havíem dit que us podeu emportar l’ampolla que heu tractat amb tant d’afecte a casa vostra?

Ara toca gaudir

Us convidem a fer un tomb per la nostra masia centenària o fer un mos en els nostres espais a l’aire lliure. Tenim moltes propostes gastronòmiques al llarg de l’any, per gaudir amb amics o en família. T’hi esperem!